KUŘECÍ MASO

Zajímavé poznatky o kuřecím mase.
Kuřecí maso patří mezi základní potraviny a jeho obliba v České republice, Evropě i ve světě stále roste. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, má nízkou energetickou hodnotu a velké oblibě se těší i díky své variabilitě v kuchyni. Víte ale, jak poznáte kvalitní kuřecí maso?Proč jíst kuřecí maso
Kuřecí maso je v posledních letech stále oblíbenější. Mezi
nejdůležitější faktory ovlivňující zvýšenou spotřebu patří dietetické
vlastnosti a rychlá kuchyňská úprava. Pozadu nezůstává ani rozšiřující se
nabídka výrobků a polotovarů z kuřecího masa. V neposlední řadě je zde i
příznivá cena.
Kuřecí maso je lehce stravitelné, neboť má jemná svalová vlákna, která nejsou
prostoupena kolagenem, a proto se na rozdíl od červených mas snadno připravuje.
Konzumace kuřecího masa a výrobků z něj je ze zdravotního hlediska velice pozitivní. Mezi nejdietnější a nejstravitelnější úpravy masa patří vaření, dušení a úprava horkým vzduchem.
Jak kuřecí maso prospívá zdraví
Kuřecí maso má nejenom výborné dietetické vlastnosti, ale doporučuje se i
pro všechny věkové skupiny konzumentů. V jeho složení najdete bílkoviny
s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu
tkání a nárůst svalové hmoty. Dále obsahuje minerální látky
a vitaminy.
V porovnání s ostatními druhy masa má kuřecí maso nižší energetickou
hodnotu a nepatrné množství tuku a cholesterolu. Navíc drůbeží tuk má příznivé
složení nenasycených mastných kyselin
a mnohem nižší podíl nasycených mastných kyselin, které podporují vznik
aterosklerózy. Tuk v kuřecí prsní svalovině bez kůže se pohybuje do 2 %.
Co se týče minerálních látek a vitaminů, je kuřecí maso bohaté na fosfor,
draslík, hořčík, vápník, železo, selen, vitamin B3 (niacin), vitamin
B5 (kyselinu pantothenovou) a vitamin B6.